onsdag 21 september 2011

Svampplockning

Tänkte blogga igår men det fanns inte tid för det. Och efter en trettontimmarsdag på jobbet idag så är det nästan inte tid idag heller. Tur att jag var förberedd nog att skriva ett inlägg på tåget.
Svampskogen är som en drog för mig. Man går bara en liten bit till och så hittar man ett till ställe... Och ett till och ett till... Så igår vid halv tio igår kväll hade jag bara rensat färdigt drygt hälften och var tvungen att avbryta för att hämta frun vid tåget. Hon fick ärva rensningen idag på morgonen.

Vi har flera bra trattkantarell-ställen bar några meter ifrån parkeringen och bara några minuter ifrån mitt jobb. Men det är ändå ett projekt att ge sig ut i svampskogen när den ligger på annan ort än där man bor. Skall vi dessutom ut bägge två tillsammans så krävs det en heldag ledigt. Men en timme i svampskogen brukar lätt förvandlas till två timmar rensande hemma, även om man gör som jag och tar bort det mesta gruset redan i skogen. Men några kilo har vi redan torkat och ett par har gått förvällda i frysen och ännu är inte svampsäsongen över. Förra året plockade vi några veckor efter älgjakten. Men trots det tog svampen slut i år. Det går åt ett par trattkantareller till svampsåsen på ett bröllop...

måndag 19 september 2011

BO-övning

Var i helgen på en natthajk med jobbet. Gick ca 1,5 mil med lätt packning i mörker på skogsvägar, stigar och rakt genom terrängen. Fint väder, inget regn men blött i marken. Mina kängor håller fortfarande även om de är snart 10 år gamla. Det är skönt att veta. Och även om det bara är 3-4 grader varmt på natten så räcker underställ och regnjacka så länge du rör på dig. När du står stilla blir det kallt...
En lärdom jag dragit är att den 3-4 mil långa hajken som det kan bli tal om ifall vi inte kan ta bilen till tillflykten i händelse av en kollaps kan bli dryg. Det är inte kul när klockan är 4 och du går i skogen och snubblar på alla rötter och stenar som finns. Skall man dessutom släpa på något mer än de kanske 5 kilo som jag hade då så blir den nog inte alls roligt. 20 liter bensin i en jeepdunk och blåa kartan känns som en ganska så smart investering. På rak arm kan jag räkna upp 4 vägar som går från vår bostad till vår tillflykt. Men i en stressig situation är det nog underlättande med en kartbild också. Var i alla fall oförskämt fräsch på söndagen för att bara sovit 4 timmar på lördagsnatten.

Har för övrigt fått tillbaka min dator igen. Hade lånat ut den till svägerskan vars dator blixten tog. Kanske att bloggtakten kan hålla i sig ett tag.

torsdag 15 september 2011

Sabotage mot kommunalt vatten?

Krisinformation rapporterar via sin hemsida och twitter:
"Under torsdagen upptäcktes en uppbruten inspektionslucka vid vattenverket i Herrnäset i Storfors kommun. Det finns tecken på ett främmande kemiskt ämne och händelsen är nu polisanmäld. Vattnet i kranarna får endast användas för spolning i toaletter - ej för dusch eller kokning."

Det låter ju inte direkt som ett vanligt fall av Crypotosporidium. I måndags nämnde jag i förbifarten att jag tyckte vi skulle köpa ett berkey vattenfilter. Responsen från fru var att vi skulle köpa ett. Och först på andraplats kom frågan vad de kostar. Och det beror ju lite på hur man räknar, vad det kostar. Om man dricker 2,5 liter renat vatten per dag och person så kommer filtret att kosta mindre än en krona om dagen. Tyvärr är avskrivningsperioden då också ett par år. Och en sån här incident kanske gör att de säljer slut fort. Annars är väll våren och högsommaren mer av utbrottsperiod för otrevligheter i vattnet.

Problematiskt också när en förorening kommer såhär på kvällningen. Imorgon kommer kanske en hel del dricka ett glas vatten innan de läser i lokaltidningen eller hör på nyheterna och då är det kanske redan försent. Enda sättet att klara sig från det är ju att i förebyggande syfte rena allt vatten.

Tack Cornucopia och Blott Sverige svenska preppers har för butiktips.

onsdag 14 september 2011

Mer klimatvinster

Aftonbladet har bläddrat runt i råd och röns tidskrift och upptäckt någonting spännande: färdigrätter innehåller mest bara vatten... Fiskgratängen med räksås innehöll bara 1% räkor, översatt i vikt 3,5 gram, översatt i räkor ca 1 (en). Champinjonsoppan bestod av en champinjon. Det här är ju inte nyheter för den som slaviskt läser innehållsförteckningar, någonting jag börjat med efter att jag läst Henrik Ennarts böcker om fusket med maten. Det som är mest fascinerande är hur livsmedelsverket resonerar. ”Konsumenten måste förstå att mat som är för billig för att vara sann inte är sann” (min tolkning) Tydligen skall du som konsument förstå att skinka som kostar några tior kilot och som är helt rund inte är riktig skinka utan hoppressat maskinurbenat slaktavfall. Och trots att det står rökt på paketet så räcker det med att man tillsatt rökarom.
Nu så är det en väldigt konstig vinkling ifrån kvällstidningens sida på den här artikeln. De blir upprörda över att maten innehåller så lite mat. Nu borde det ju tas emot med jubel egentligen. När jag lagar fiskgratäng hemma använder jag både fisk, potatis och massor utav räkor. Ett enormt koldioxidutsläpp alltså. Om jag istället äter findus fiskgratäng gjord på en räka och smaksatt med räkskalspulver så blir det ju ett väldigt litet utsläpp av livsfarliga växthusgaser. 13 gram champinjon släpper ut mindre gas än 450 gram som var mängden som behövdes i det första receptet som dök upp när jag googlade recept. Slutsatsen är alltså, rädda en isbjörn, köp färdigmat!

Ekologisk odling är onödigt!

...Ur ett klimatperspektiv alltså.
SR vetenskapsradion rapporterar om en ny undersökning som visar att konventionellt jordbruk ger lika stora utsläpp av Växthusgaser som ekologisk. Vid ekologisk odling krävs ju ogräsrensning och till det används jordbruksredskap som släpper ut koldioxid. Och då är det ett bättre alternativ att använda bekämpningsmedel som inte leder till utsläpp av de direkt dödliga Växthusgaserna… Det hörs ju på namnet, växthusGAS. Gas, som i stridsGAS, nervGAS, senapsGAS… Nej tacka vet jag GMO-grödor… Majs som kan odlas i fält man kan dränka i Roundup. Och ta patent på så att det blir olagligt att spara utsäde.
Det är synd att den globala uppvärmningskulten har satt ett sådant snett fokus på vad som är miljövänligt och människovänligt. I det moderna jordbruket får man göra vilka åtgärder som helst för att öka vinsterna så länge som man kan säga att det minskar utsläppet av de livsfarliga Växthusgaserna. Jag tror att det var i tidningen Jord & Skog som jag läste om hur mycket effektivare ur ett klimatperspektiv att få kor att ge ännu mer mjölk. I Sverige var vi duktiga på det här, vi fick färre och färre mjölkkor och det var ju fantastiskt bra. Man kunde också ge korna en hälsoyoghurt som gjorde att de fes mindre… Fantastiskt. Att de måste ges kraftfoder för att ens överleva nämndes inte.
Jag blir illamående när jag läser och hör om sådant här. Allt man får höra om är klimat, koldioxid och isbjörnar… Våra barnbarn kommer att få ta konsekvenserna av att vi inte cyklar till jobbet… Jag vet inte ens om jag kan få några barn så mycket bekämpningsmedel antibiotikarester och skit jag har fått i mig under mina 11 år i grundskolan. Det var först på gymnasiet som de införde en ekologisk dag per vecka. Resten av tiden var det polskt fläskkött, natriumglutamat och modifierad majsstärkelse som gällde.
Utsläppet av växthusgaser kommer nog att minska av helt andra anledningar ganska så snart… Det stavas P E A K O I L och du lär inte höra miljöpartiet prata om det. Inte så länge som det finns en endaste ko i Sverige som förpestar miljön genom att fjärta ut Växthusgaser.